Despre legarea trompelor uterine

Ligatura tubară - Sterilizarea chirurgicală la femei

🌸 Ligatura tubară, sau cum se mai numeşte în popor "legarea trompelor" este o procedură chirurgicală prin care se obstruează trompele uterine bilateral, folosind fire de ață neresorbabile.

🌸 Procedura se poate face cu ocazia unei alte intervenții chirurgicale la nivelul pelvisului, inclusiv cu ocazia ultimei cezariene. Alteori, sunt multe paciente care solicită ligatura tubară ca operație de sine stătătoare.

🌸 Ligatura trompelor uterine este o formă de sterilizare definitivă, şi are eficiență de APROAPE 100%.

🌸 Menționez că NU există metodă contraceptivă cu eficiență 100% . Doar ABSTINENȚA oferă 100% siguranță. Dar, ligatura tubară, steriletul şi pilulele contraceptive folosite perfect corect, au eficiență de peste 99%.

🌸 Se face mereu DOAR după semnarea unui consimțământ în care mama solicită sau îşi dă acordul pentru această intervenție.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Se întâmplă foarte frecvent să primesc întrebări diverse vis-a-vis de MITURILE care există despre această procedură.

🌸🌸🌸 Întrebarea 1: Are legarea trompelor efecte adverse ? (dureri de cap, probleme cu memoria, etc)

Răspuns :

🌸 NU. Ligatura tubară nu are nici un fel de consecință metabolică sau hormonală.

🌸 Este pur şi simplu o ață care leagă la propriu trompa, singurul efect creat este cel de BARIERĂ mecanică între ovul (partea dinspre ovar) şi spermatozoid (partea dinspre uter). Este ca un "perete" care blochează întâlnirea lor.

🌸 Hormonii nu se modifică în nici un fel şi nu produce durere, alte simptome sau modificări ginecologice de altă natură.

🌸 Menstruațiile vor fi exact la fel iar menopauza va apărea când trebuie ea de drept să apară, la vârsta potrivită.

🌸 Este ca şi cum legăm cu ață orice altă zonă a corpului şi ne aşteptăm să ne doară capul de la asta sau să apară alte simptome. Bineînțeles că nu se va întâmpla aşa ceva.

🌸 Multe femei din mediul rural sau cu educație medicală mai redusă, fac o confuzie între semnele de menopauză şi ligatura tubară. Nu există nici o legatură între cele 2. Nu se influențează în nici un fel una pe cealaltă.

🌸🌸🌸 Întrebarea 2 : Este adevărat că trompele se pot dezlega singure şi pot rămâne însărcinată chiar şi asa ?

Răspuns:

🌸 Eficiența ligaturii tubare depinde de: medicul care vă operează (tehnica chirurgicală), calitatea firelor şi felul în care apare cicatrizarea la pacienta respectivă.

🌸 Ligatura tubară este eficientă în 99.99% din cazuri.

🌸 E adevărat că există şi cazuri FOARTE RARE în care se poate repermeabiliza una din trompe şi să apară o sarcină, mai ales extrauterină. Însă, după cum spuneam mai sus, nu există metodă contraceptivă de nici un fel cu 0% risc de eşec.

🌸 Această formă de contracepție definitivă este deosebit de bună, iar majoritatea pacientelor care nasc prin cezariană optează pentru ea după ultima naştere.

🌸 În plus, este una din metodele contraceptive preferate ale cadrelor medicale şi ale persoanelor cu multe cunoştințe în domeniu, atunci când sunt pacienți.

🌸🌸🌸 Întrebarea nr 3: În caz că mă răzgândesc, pot vreodată să refac trompele?

🌸 Ideal ar fi, dacă alegeți ligatura tubară, să fiți cât mai sigură, atât dvs cât şi partenerul că nu mai doriți copii. Dacă nu sunteți siguri, cel mai bine ar fi să vă puneți un sterilet care este tot pe termen foarte lung (10 ani), este tot fără influențe hormonale, dar măcar este REVERSIBIL.

🌸 Un alt factor important este vârsta. Dacă sunteți foarte tânără, până în 30 ani, chiar dacă aveți mai mulți copii, e bine să optați pentru alte metode, în ideea în care poate cândva vă veți răzgândi.

🌸 Dacă totuşi ați avut ligatură tubară şi v-ati recăsătorit sau v-ați răzgândit pur şi simplu, se poate face o nouă intervenție chirurgicală care se numeşte REANASTOMOZĂ TUBARĂ şi care vă poate da şansa să rămâneți din nou însărcinată.

🌸 Reanastomoza tubară clasică este o intevenție care necesită anestezie ca la o cezariană (anestezie rahidiană sau generală), dar recuperarea este mult mai uşoară. În centrele private se poate efectua şi laparoscopic, cu o evoluție şi recuperare foarte rapidă.

🌸 Reuşita operației de reanastomoză tubară ține din nou de tehnica operatorie, de experiența medicului şi de cicatrizarea pacientei.

🌸 Există risc de sarcină extrauterină după reanastomoză dar şi şanse foarte mari de reuşită dacă tehnica operatorie este foarte bună.

🌸 Dacă nu vă doriți o nouă operație sau nu vreți să vă asumați riscul, dar vă doriți sigur alți copii, bineînțeles că puteți opta oricând pentru fertilizare în vitro.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Ligatura tubară este o foarte bună metodă contraceptivă, recomandată de primă intenție şi persoanelor care au avut mai multe naşteri prin operație cezariană, eventual cu probleme sau complicații intraoperatorii care în mod cert ar pune în pericol viața mamei dacă ar mai rămâne din nou însărcinată.

🌸 La fel, în cazul persoanelor cu foarte mulți copii, indiferent de felul naşterii, dar care asociază probleme grave de sănătate, sau persoane care iau tratamente la care nu pot renunța şi care ar da malformații fetale grave sau care ar pune clar în pericol un eventual bebeluş sau chiar mama, ligatura tubară este o foarte bună opțiune.

🌸 Ligatura tubară NU se face niciodată după prima naştere sau dacă copilul proaspăt născut este prematur/bolnav sau cu prognostic rezervat.

🌸 Dacă aveți peste 30 ani, aveți minim 2 copii, sunteți sigură că nu vă mai doriți alții, nu vreți să mai aveți grija contracepției până la menopauză, şi mai ales dacă ați născut sau urmează să naşteți prin operație cezariană, ligatura tubară este de elecție, fiind cea mai bună metodă contraceptivă cunoscută şi fără nici un fel de efect advers.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie