Steriletul sau dispozitivul intrauterine (DIU)

STERILETUL sau Dispozitivul intrauterin (DIU)

🌸 Fiind una din cele mai moderne, eficiente şi confortabile metode contraceptive, steriletul este prima opțiune a femeilor care au născut minim un copil şi îşi doresc o metodă contraceptivă pe termen lung, sigură, fără griji, fără efecte adverse şi 100% reversibilă.

🌸 Steriletul este un dispozitiv mic, în formă de T, cu sau fără hormoni, care se introduce în cavitatea uterină de către medicul ginecolog cu ajutorul unui aplicator special.

🌸 Poate fi folosit ca metodă contraceptivă dar şi ca tratament al unor patologii ginecologice (fibroame uterine, prevenția recidivei polipilor endometriali sau a hiperplaziei endometriale - după biopsie endometrială) în cazul steriletelor cu hormoni.

🌸 Ca şi contraceptiv, eficiența este de peste 99% dacă este inserat corect şi în condiții optime.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Tipuri de dispozitive intrauterine:

🌸 Steriletele standard, nehormonale, sunt ieftine, pot avea aliaj de Cupru sau Aur şi pot fi ținute până la 10 ani, cu controale ginecologice anuale.

🌸 DIU cu hormoni, se țin 4 sau 5 ani în funcție de firma care le produce, sunt scumpe, dar sunt de un real ajutor pentru a ține sub control anumite probleme ginecologice şi a evita sau a întârzia tratamentul chirurgical al bolii respective.

🌸 La noi în țară există 3 sterilete cu hormoni din care:

🌸 Unul este doar contraceptiv şi NU se foloseşte ca tratament (are doză foarte mică de progesteron): se numeşte Jaydess (cel mai mic dar şi cel mai scump) iar doza hormonală durează 3 ani.

🌸 Şi 2 sterilete pentru tratament, Donasert (cel mai ieftin, cel mai nou de pe piață care se montează pentru 4 ani) şi Mirena (cu doza cea mai mare de progesteron şi cel mai consacrat ca şi tratament, durează 5 ani), fiecare cu preț, indicații particulare, avantaje/dezavantaje.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Când se poate monta steriletul ?

🌸 Imediat după un contact sexual neprotejat - în loc de pilula de a doua zi (nu se recomandă această practică de primă intenție). Sau după un avort.

🌸 La 40 zile după naştere pentru contracepție pe termen lung.

🌸 Cu ocazia unei menstruații, spre final, după ce s-a recoltat în prealabil PAP test şi FCB (analiză pentru infecțiile vaginale).

🌸 În postmenopauză sau la vârstă fertilă ca şi tratament, pentru steriletele hormonale, după diagnosticul corect al afecțiunii cu ajutorul imagisticii şi cu efectuarea BIOPSIEI endometriale (pentru a exclude alte diagnostice).

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Cum se montează steriletul ?

🌸 Inițial este bine să vă recoltați un PAP test şi un frotiu cito-bacteriologic, pentru a fi sigură că puneți steriletul pe curat. Dacă analizele nu sunt bune, întâi vă tratați şi abia apoi mergeți să vi-l puneți.

🌸 Cu o seară înainte şi 2-3 zile după inserție se evită contactul sexual.

🌸 De obicei se pune în ultima sau penultima zi de menstruație, deoarece colul este mai dilatat fiziologic şi inserția este mai uşoară şi mai puțin dureroasă.

🌸 Pacienta stă în poziție ginecologică, se face toaleta regiunii cervico-vaginale cu o soluție dezinfectantă, apoi se aplică o pensă pe buza superioară a colului uterin pentru susținerea lui în ax.

🌸 Cu sau fără histerometrie (în funcție de experiența medicului), se introduce prin colul uterin steriletul, cu ajutorul aplicatorului, care este diferit în funcție de producător.

🌸 După introducerea steriletului în poziție corectă, se vor tăia firele de la capătul de jos la o lungime de 1-2 cm, pentru a putea fi uşor extras ulterior.

🌸 Se repetă toaleta cu betadină şi se confirmă ecografic poziția corectă a steriletului în cavitate.

🌸 Manevra durează 5 minute, nu este dureroasă dar poate da un grad de disconfort în funcție de cât este de dilatat colul uterin.

🌸 În primele 12-24 ore, uneori se pot simți nişte spasme uterine asemănătoare celor de la menstruație, care se tratează uşor cu antispastice orale/intrarectale şi/sau antiinflamatorii.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Mecanism de acțiune:

🌸 Ca şi contraceptiv, DIU creează un mediu neprielnic pentru implantarea zigotului în uter.

🌸 Împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter şi în trompele uterine, modifică glera cervicală, creând o barieră "naturală" în calea spermatozoizilor dar influențează şi endometrul, împiedicând fixarea oului.

🌸 Aşadar, nu mereu este împiedicată întâlnirea spermatozoidului cu ovulul, ci este în anumite situații o metodă abortivă. Adică, în anumite contexte se poate forma zigotul, dar nu are cum să se implanteze (nu se poate prinde sarcina).

🌸 Pentru cuplurile deosebit de religioase(dogmatice), probabil ideea de contracepție per total nu e în regulă, însă, steriletul este considerat de către aceste persoane cel mai dăunător dintre toate metodele contraceptive, deoarece se pot ridica probleme de etică şi moralitate vis-a-vis de mecanismul parțial abortiv de acțiune.

🌸 Din punct de vedere medical NU se consideră diagnosticul de sarcină până nu se produce implantarea. Sigur că discuții de bioetică şi spiritualitate pot fi nenumărate pe aceste teme însă nu acesta este rolul articolului.

🌸 DIU care conțin progesteron, acționează prin eliberarea continuă de hormon la nivelul uterului, oferind tratament pe termen lung şi în siguranță, fără efectele progesteronului administrat per os.

🌸 Hormonul din sterilet nu este acelaşi cu al pilulelor contraceptive obişnuite, ci seamănă cu cel din pilulele speciale care pot fi luate în alăptare. Deci nu este nesănătos.

🌸 Din acest motiv, steriletul hormonal NU este contraindicat în patologii benigne mamare, hepatice sau metabolice.

🌸 Progesteronul din sterilet nu dă oboseală, creştere în greutate, retenție de apă, în schimb tratează cu succes DEZECHILIBRELE hormonale care au dus la apariția fibroamelor uterine, a hemoragiei la/între menstruații, a hiperplaziei endometriale, a polipului endometrial şi uneori chiar a chisturilor ovariene.

🌸 Steriletul hormonal NU vindecă fibromul uterin - ci îi ține simptomatologia sub control şi împiedică creşterea lui accelerată.

🌸 De asemenea, nu tratează polipul endometrial/cervical dar, după extracția biopsică a polipului, DIU hormonal previne reaparația lui.

🌸 Este de un real folos atunci când pacienta are un diagnostic care se rezolvă uşor prin operație (fibromul uterin hemoragic), dar se doreşte evitarea sau amânarea tratamentului chirurgical.

🌸 Pe perioada de timp în care aveți un sterilet cu progesteron, în funcție de tipul steriletului, veți avea menstruații slabe, nu veți avea menstruații deloc, sau vor fi doar cateva picături de sânge.

🌸 Pe parcursul celor 4 sau 5 ani cât durează tratamentul, corpul îşi va reveni, problemele ginecologice vor scădea sau se vor vindeca, şi probabil veți evita intervenția chirurgicală necesară. În plus, va funcționa şi pe post de contracepție eficientă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Efecte adverse:

🌸 Alergie la cupru, aur sau progesteron - puțin probabil.

🌸 Uneori menstruația devine mai lungă cu o zi sau mai scurtă decât înainte, dar de cele mai multe ori NU se modifică în nici un fel (DIU nehormonale)

🌸 În absența unei igiene genitale corecte, sau în caz de vaginită netratată la timp (normal trebuie tratată în prima săptămână), există riscul ca infecția să urce spre uter.

🌸 În anumite situații steriletul se poate deplasa sau să fie expulzat spontan din uter (situații deosebit de rare) şi poate apărea sarcina, uneori chiar sarcina extrauterină.

🌸 Dacă se montează incorect sau se deplasează, poate da dureri sau hemoragii anormale.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Contraindicații:

🌸 sarcină sau suspiciune de sarcină

🌸 displazii cervicale (Papanicolau anormal)

🌸 infecții vaginale netratate

🌸 boala inflamatorie pelvină

🌸 infecții cu chlamidia/mychoplasma/ureaplasma

🌸 endometrită

🌸 hidrosalpinx, piosalpinx

🌸 malformații uterine

🌸 nulipare (femei care nu au copii) - deşi în multe țări, mai ales în țările vestice se pun fără probleme, mai ales Jaydess.

🌸 alergii sau intoleranță la Cupru sau progesteron

🌸 cancer din sfera ginecologică

🌸 tumori progesteron dependente - unele forme de neoplasm mamar

🌸 menstruații exagerat de abundente şi lungi (se recomandă doar sterilete hormonale)

🌸 femei care nu au acces la condiții de igienă corporală sau igienă intimă corectă

🌸 femei care nu au acces facil către medic sau nu au posibilitate de a se reevalua anual la ginecolog.

Posibile complicații legate de inserție:

🌸 perforația uterină (medic neexperimentat)

🌸 lacerații ale colului (medic neexperimentat)

🌸 infecții (instrumente ne-sterile sau inserție pe vaginită ne-tratată)

🌸 montare greşită a steriletului ca poziție care va duce la dureri şi/sau sângerări (medic neexperimentat).

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Avantaje:

🌸 Contracepție sigură, cu eficiență aproape 100%, pe termen de până la 10 ani de zile.

🌸 Costul de achiziție şi inserție a steriletului este mult mai mic decât a cumpăra lună de lună alte forme de contracepție.

🌸 Lipsa grijilor legate de aspectul contracepției, mai ales în cazul proaspetelor mămici şi mai ales după operație cezariană, când se recomandă minim 2 ani de zile contracepție eficientă, dacă nu şi mai mult.

🌸 Este o metodă mult mai sigură şi mai confortabilă decât prezervativul, şi nu afectează plăcerea sexuală a nici unuia dintre parteneri. Partenerul masculin nu va simți nimic deranjant în timpul contactului sexual, steriletul fiind în uter.

🌸 Nu conține hormoni deloc, sau dacă e vorba de steriletul cu progesteron - este vorba de un hormon PROTECTOR, care previne şi tratează bolile ginecologice şi de sân. Jaydess ca şi contraceptiv, previne şi sângerările neregulate.

🌸 Poate fi folosit de către femeile care au contraindicație la pilulele contraceptive (fumătoare, trombofilie, istoric de boli de sân/ficat, obezitate, sdr metabolic, HTA, etc).

🌸 Este o contracepție 100% reversibilă, puteți rămâne însărcinată din următoarea lună după extracția steriletului.

🌸 Steriletul poate fi folosit până la menopauză, fiind una din puținele variante atât de eficiente de contracepție permisă DUPĂ vârsta de 35 ani.

🌸 Steriletele cu progesteron au avantajul că vă scutesc de tratamentul cu progesteron oral pe termen lung şi nu îngraşă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Ce faceți când trece efectul steriletului, ați intrat la menopauză sau vă doriți o nouă sarcină?

🌸 Steriletul se poate extrage oricând cu ocazia unei consultații. Manevra durează aproximativ 1 minut, nu este dureroasă, ci doar creează un minim disconfort.

🌸 În extrem de rare situații (1%), firele de siguranță nu se pot vizualiza, ele fiind de obicei ascunse în canalul cervical. Pentru asta, medicul poate încerca să intre în col cu o pensă dacă este posibil, dacă nu, se poate extrage prin chiutetaj sau histeroscopic.

🌸 Dacă vă doriți, cu aceeaşi ocazie se poate pune un sterilet nou - pentru a continua contracepția sau tratamentul cu progesteron local.

🌸 Dacă sunteți de vârstã fertilă şi vă doriți un alt copil, după extracția steriletului puteți încerca să rămâneți însărcinată imediat, ideal după 2-3 luni.

🌸 Dacă aveți menopauza instalată (minim un an de la ultima menstruație), steriletul obişnuit poate fi extras în siguranță.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Recomandări dacă aveți sau vă doriți un sterilet:

🌸 Mergeți la medic o dată pe an pentru PAP test, cultură vaginală şi verificarea clinică şi ecografică a poziției steriletului.

🌸 Dacă apare o infecție vaginală, anunțați-vă medicul de la primele simptome sau mergeți la o consultație pentru a primi tratament în prima săptămână de la apariția infecției.

🌸 Norme de igienă intimă corectă:

🌸 evitarea protej-slipului zilnic

🌸 evitarea toaletei intravaginale

🌸 toaleta externă zilnică cu produse potrivite zonei intime

🌸 schimbarea zilnică a lenjeriei intime (care să fie de bumbac şi NU tanga dacă se poate)

🌸 igienă sexuală corectă

🌸 igienă menstruală corectă şi evitarea tampoanelor interne

🌸 folosirea periodică a probioticului vaginal pentru a menține o floră sănătoasă.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸 Steriletul e una din cele mai bune şi recomandate metode contraceptive şi de tratament care există, fiind varianta preferată de majoritatea medicilor şi a cadrelor medicale atunci când sunt pacienți.

🌸 Pentru femeile care au doar naşteri naturale, este cea mai bună variantă de a evita sarcina pe termen lung, chiar până la menopauză.

🌸 În cazul femeilor care au născut prin cezariană, cel mai uşor este să opteze pentru ligatura tubară cu ocazia ultimei cezariene. Însă, pentru acelea care nu sunt singure dacă mai vor sau nu copii, sau sunt prea tinere, steriletul este varianta ideală.

Dr. Cristina Buzgar - Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie